Toegankelijkheid

Skip to main content

Amersfoort is European City of the Year 2023

Regio Amersfoort feliciteert de stad Amersfoort en alle Amersfoorters met de mooie erkenning 'European City of the Year 2023', door Academy of Urbanism. 

Amersfoort laat Europa zien waar onze regio voor staat: een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving in het kloppende hart van Nederland. De jury prijst de stad Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende stadsplanning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury.

amersfoort european city 2023

Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) nam de Urbanism Award in ontvangst (foto door Academy of Urbanism).

Burgemeester Lucas Bolsius: “Er zit generaties lang werk in het bouwen aan een stad. Amersfoort is in 50 jaar enorm gegroeid, gemoderniseerd, maar de historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan. De erkenning in deze award is er wat mij betreft aan al die Amersfoorters die dag in dag uit samenwerken om onze stad zo bijzonder te maken. Van het kleinste initiatief tot aan de verst reikende plannen voor de toekomst zijn Amersfoorters altijd betrokken en actief in hun omgeving.”

“Amersfoort is ook de stad die ze is door de plek die ze heeft: in een prachtige regio die met alle omringende gemeenten samen de Metropoolregio Utrecht vormt. De opgaven die horen bij de European City of the Year pakken we met elkaar op.”

amersfoort cultureel erfgoed

Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening): “De jury heeft Amersfoort beoordeeld op stenen en op mensen, en hoe je beide met elkaar verbindt. En op al die vlakken hebben we veel te bieden. We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”

Met de winst schaart Amersfoort zich in een rij Europese steden die tot de verbeelding spreken. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. Amersfoort is na Rotterdam in 2015 de tweede Nederlandse stad die de Urbanism Award voor European City of the Year wint.