Toegankelijkheid

Skip to main content

energietransitie

windenzon1

In de Regionale Energie Strategie, kortweg de RES, beschrijven we hoe en waar Regio Amersfoort kansen ziet voor grootschalig duurzame elektriciteit (zon en wind), hoe we de warmtetransitie (duurzame alternatieven voor aardgas) mogelijk maken en hoe we CO₂ besparen.

De energietransitie houdt niet op bij de gemeentegrens. Daarom werken gemeente, provincie, waterschap en netbeheerders samen. De RES omschrijft de keuzes die we met elkaar maken. Hoe we samenwerken aan een toekomstbestendige regio, die zelf duurzame, lokale en betaalbare energie produceert. 

Van Klimaatakkoord naar jouw buurt

res regios 2021 stippenDe RES vloeit voort uit de afspraken die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord. In Nederland willen we voor 2030 35 TWh duurzame energie opwekken via grootschalige bewezen technieken: windturbines en zonnepanelen. Hieraan werken we in 30 energieregio's in Nederland, waaronder RES Regio Amersfoort. 

In Regio Amersfoort leveren we een bijdrage van 0,5 TWh aan het totaal. Dit doen we niet alleen omdat het Klimaatakkoord dit voorschrijft, maar omdat colleges en volksvertegenwoordigers zelf overtuigd zijn van de urgentie. 

 

 

  • Wat is de RES?

    De verandering van het klimaat, instabiliteit in de wereldhandel en de eindigheid van steenkool, gas en olie maken dat we de komende jaren ons energiegebruik willen veranderen. De overgang van fossiele naar duurzamere energiebronnen noemen we de energietransitie.

    Minder CO₂-uitstoot

    Om in de toekomst over schone en betaalbare energie te beschikken en onze groeiende regio leefbaar te houden, moeten overheid, bedrijven en inwoners op een andere manier omgaan met hoeveel energie we verbruiken en hoe we die energie opwekken. Daarom heeft Nederland in het Klimaatakkoord vastgelegd dat we de uitstoot van CO₂ gaan verminderen. Hoe? Door uit wind en zon duurzame elektriciteit op land op te wekken voor gebouwen en woningen. Vanaf 2030 moet dit jaarlijks 35 terawattuur (TWh) zijn. Voor de industrie gaan we energie opwekken op zee.

    Regio Amersfoort energieregio

    Regio Amersfoort is 1 van de 30 energieregio's in Nederland die onderzoekt waar en hoe je het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) kunt opwekken.

     

  • Wie werken er aan de RES?

    In de RES-regio Amersfoort werken de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg, de provincie Utrecht, waterschap Vallei en Veluwe en netbeheerder Stedin nauw samen. 

  • Wat is de planning?

    In juni 2021 is de RES 1.0 vastgesteld in Regio Amersfoort. Hierin staat dat we voor 2030 in Regio Amersfoort 0,5 TWh duurzame energie willen opwekken en op welke locaties we dit willen doen. Om te weten of we op koers liggen voor 2030, monitoren we de voortgang en haalbaarheid van plannen en kansen die in de RES zijn opgenomen.

    • juni 2023: voortgangsrapportage RES 2.0
    • juli 2025: voortgangsrapportage RES 3.0

    Bekijk ook de planning richting 2030.

  • Waar staan we nu?

    De realisatie van duurzame opwek van elektriciteit ligt nog niet op koers in de regio Amersfoort. Minder dan 20% van het RES-bod van 0,5TWh is op dit moment gerealiseerd. 

    De laatste stand van zaken (juni 2023):

    • Zon op dak: 0,053 van 0,2 TWh
    • Zon op land: 0,03 van 0,1 TWh
    • Wind op land: 0 van 0,2 TWh

    Hoewel in veel gemeenten hard wordt gewerkt, en op sommige locaties goede voortgang is geboekt, is er meer nodig om de doelen voor 2030 te halen. Daarom hebben gemeenten hun plannen voor wind- en zonne-energie in 2024 concreter gemaakt (zie nieuwsbericht).

    Benieuwd naar de landelijke stand van zaken? Bekijk de actuele foto van het Nationaal Programma RES.