Toegankelijkheid

Skip to main content

Volksvertegenwoordigers- bijeenkomst RES 22 november

Op dinsdagavond 22 november kwamen in de Expo in Hoevelaken zo'n 120 raads-, staten- en AB-leden, bestuurders en belanghebbenden uit Regio Amersfoort bij elkaar over de energietransitie.

Een avond lang kennis opdoen en meningen delen over de energietransitie, en van elkaar horen hoe we omgaan met de vraag vanuit de provincie om extra locaties voor windmolens. Het was een enerverende en informatieve avond, met veel gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Regionale bijeenkomst

De eerste expert op het podium was Ruth Noorduyn die namens het Nationaal Programma RES kwam vertellen over de vraag vanuit het Klimaatakkoord, de stand van zaken in andere regio's en hoe het nu toch zit met wind op zee. Vervolgens was het podium aan zes belanghebbenden die hun ideeën over de energietransitie pitchten, waarna de raadsleden in de gelegenheid waren om hen te bevragen. Omdat het een regionale bijeenkomst was, waren dit stakeholders met een gemeentegrensoverstijgend belang zoals LTO, Jong RES, Natuur en Milieu Federatie Utrecht, Windalarm, Extinction Rebellion en Energie van Utrecht.

Extra windlocaties

Na de pauze, waar volksvertegenwoordigers kraampjes konden bezoeken van de stakeholders, NP RES en ook TenneT en Stedin over netcongestie, was een presentatie van Lambert Schuldink, bestuurslid van de energiecooperatie Nieuwleusen. En vertelden bestuurders welk antwoord zij komende week aan de provincie gaan sturen, als het gaat om extra windlocaties. De avond werd afgesloten met een vooruitblik naar de RES 2.0 vanuit het regiobureau, en de mogelijkheid om de gedeputeerde vragen te stellen over het proces na 1 december bij de provincie, en wat zij gaan doen als de opbrengst aan nieuwe windlocaties tegenvalt.

Bekijk de uitzending van deze bijeenkomst:

Meer informatie