Toegankelijkheid

Skip to main content

Rondreizend Regioschilderij eindigt in Amersfoort

De reis van het door kunstenaar Piet Schopping gemaakte Regioschilderij is ten einde. Schopping overhandigde het maandag 22 augustus persoonlijk aan Karla Oosting, directeur en secretaris van Regio Amersfoort in het onderkomen van Bureau Regio Amersfoort (BRA) aan het Stadhuisplein 5.

Het schilderij was eerder die dag opgehaald uit het raadhuis van Woudenberg, de laatste van de negen gemeenten waar het schilderij sinds 2019 in alfabetische volgorde op tournee was.

Dialooggroep Regioprofilering Regio Amersfoort

Piet Schopping maakte het schilderij in opdracht van de ‘dialooggroep Regioprofilering Regio Amersfoort’. De titel van het schilderij, ‘Regio Amersfoort, je kunt er niet omheen’, verwijst onder meer naar de centrale ligging van het gebied en naar wat het allemaal te bieden heeft. In Regio Amersfoort werken de negen gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg samen op allerlei gebieden. Zo willen zij grensoverschrijdende regionale vraagstukken aanpakken. Inwoners, organisaties en andere belanghebbenden worden hierbij betrokken via dialooggroepen.

Kunstenaar Piet Schopping

Piet Schopping is een van de bekendste kunstenaars van Jans Pakhuys, een atelier voor mensen met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Amerpoort. Schopping schilderde op het Regioschilderij symbolen per gemeente, zoals de kippen van Barneveld, de heide van Leusden en Paleis Soestdijk in Baarn.

Het schilderij ging als een soort ‘wisseltrofee’ van het ene gemeentehuis naar het andere, als teken van het verbindend element in de regio. Aan de tournee van het regioschilderij is nu na drie jaar een einde gekomen; het enige echte origineel blijft aan het Stadhuisplein.