Sinds de decentralisaties in het sociaal domein kampen de regiogemeenten met flinke tekorten op hun zorgbudgetten. De zorgkosten, en dus ook de tekorten, verevenen zij in onderlinge solidariteit. Doel daarvan is om onverwachte financiële tegenvallers op te kunnen vangen. De tekorten (met name in de jeugdhulp) zie je in heel Nederland. Ontoereikende rijksbudgetten zijn er een belangrijke oorzaak van. Desondanks hebben de gemeenten in Regio Amersfoort de onderlinge verschillen in de zorguitgaven geanalyseerd. Dit om gericht het beleid te kunnen aanpassen en de afspraken over de risicoverevening te kunnen herijken.
Om de stijgende zorgkosten in te perken, is een transformatie van het zorglandschap nodig: een andere denk- en handelswijze. Waarbij we de oplossingen voor problemen bij het opgroeien en opvoeden van jeugdigen niet altijd en zeker meteen in zwaardere hulp en ondersteuning zoeken. Dit betekent een beweging van zwaar(dere) naar lichte(re) hulp en/of ondersteuning. Waarbij we vloeiend afschalen zodra mogelijk en opschalen zodra noodzakelijk.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | projectleider financiën sociaal domein (gemeente Amersfoort)
Adviesbureau Twynstra Gudde deed een quickscan om de verschillen in zorguitgaven die onder de regionale risicoverevening vallen, te analyseren. Die analyse heeft geleid tot aanbevelingen om regionaal en/of lokaal beleid in het kader van toegang en toeleiding aan te passen. Ook zijn er randvoorwaarden geformuleerd waaraan regiogemeenten moeten voldoen om een zorgvuldige risicoverevening uit te kunnen voeren. De risicoverevening is inmiddels twee keer herijkt.